8x de meest gemaakte fouten in schilder- en spuitwerk

Het schilderen of spuiten van wanden in een nieuwbouwwoning is iets dat we steeds minder vaak uitbesteden. Want hoe moeilijk kan het zijn? Hoewel het schilder- en spuitwerk een van de belangrijkste aspecten is voor de uitstraling van een huis, zien we het helaas nog erg vaak misgaan. Het blijkt toch niet zo eenvoudig als van tevoren gedacht en er worden veel fouten gemaakt. In dit blog delen we de 8 meest gemaakte fouten in schilderwerk en spuitwerk in nieuwbouwwoningen.

1. Onvoorbereid te werk gaan

We beginnen maar meteen met de grootste fout die wij vaak gemaakt zien worden: zonder voorbereiding van het oppervlak aan de slag gaan. Negeer deze stap niet wanneer je de wanden in jouw nieuwbouwwoning gaat schilderen. Doe je dit niet, dan kan dit leiden tot verfproblemen of een slechte hechting.

2. Slechte kwaliteit materiaal gebruiken

Een andere fout die we regelmatig tegenkomen is dat er verf of materiaal wordt gebruikt van lage kwaliteit. Je denkt te hebben bespaard op de afwerking van je wanden, maar niets is minder waar! Het gebruik van een lage kwaliteit verf leidt vaak tot een slechte afwerking. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Bij Behangwerk kiezen we alleen verf van de beste kwaliteit, waardoor jouw wandafwerking er altijd gelikt uitziet.

3. Niet goed aanbrengen van de verf

Te dik. Te dun. We zien het allemaal voorbij komen. Het verkeerd aanbrengen van de verf heeft grote gevolgen voor de uitstraling van jouw woning. Als de verf te dun is aangebracht, kan het oppervlak niet goed worden bedekt. Breng je de verf te dik aan? Dan kan dit leiden tot strepen en een ongelijkmatige afwerking. Breng dus altijd de juiste hoeveelheid verf aan om een mooie afwerking van je wanden te krijgen.

Voor het schilderen op stucwerk geven we bij Behangwerk de voorkeur aan werken met een airless verfspuit. Deze perst een specifieke hoeveelheid door de spuitkop met een gelijkmatig resultaat. Voor het aanbrengen van verf op renovlies behang geven we de voorkeur aan schilderen met een roller. Ook hier leveren we altijd een streeploos resultaat.

4. Geen primer gebruiken

Weer een stap die vaak wordt overgeslagen omdat dit tijd en geld bespaard: het aanbrengen van een primer. Wanneer je gaat verven op hout raden wij altijd aan om te starten met een primer. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf en helpt ook nog eens voor een betere dekking. Het gebruik van een primer kan ook helpen om de levensduur van het schilderwerk te verlengen. Voor het schilderen op renovlies is dit echter niet nodig, en kun je dus gelijk beginnen met verven!

5. Een laag verf niet goed laten drogen

Wanneer je begint aan het schilder- of spuitwerk in je woning, begrijpen we heel goed dat je niet kunt wachten om het eindresultaat te zien. Toch is ons advies om iedere laag verf goed te laten drogen, voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Geduld is hierin een schone zaak. Wanneer je een laag niet goed laat drogen, kan dit leiden tot een slechte hechting van de verf en een ongelijkmatige afwerking.

6. Slechte ventilatie in de kamer

Een veelgemaakte fout die niet per se effect heeft op het eindresultaat van de wanden, maar wel op je gezondheid, is een gebrek aan ventilatie. Wanneer je een nieuwbouwwoning schildert, ontstaat er een opeenhoping van verfdampen en chemicaliën in de lucht. Zonder een goede ventilatie kunnen deze dampen niet worden afgevoerd en wordt de lucht niet gezuiverd, met ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen tot gevolg. Niet doen dus!

7. Geen bescherming op de vloer en andere oppervlakken

Het kost misschien even wat werk, maar voordat je start met schilder- of spuitwerk in jouw nieuwbouwwoning raden we aan om eerst andere oppervlakken af te plakken met tape en stucloper. Vooral wanneer er al een nieuwe vloer ligt of wanneer je strakke randen wilt in de overgang van muren. Het schilderen kan rommelig zijn en er kunnen altijd verfdruppels en spetters op andere oppervlakken terechtkomen. Voorkom dit dus door deze oppervlakken te beschermen.

8. Een verkeerde verfkeuze

Het kiezen van de juiste verf is erg belangrijk voor de wandafwerking van jouw woning. Niet iedere verf is geschikt voor elke ondergrond. Verf kan als vanzelfsprekend variëren in kleur en kwaliteit, maar ook de dekking van een verfsoort is iets om in de gaten te houden. Twijfel je over het kiezen van de juiste verf? Dan raden we aan om altijd een advies op maat te vragen. Bij Behangwerk staan we voor je klaar om je te voorzien van het beste advies voor een verfkeuze. En we kunnen het ook nog eens aanbrengen voor je! 😉

Spuitwerk door Behangwerk

Bij Behangwerk raden we altijd aan om te kiezen voor spuitwerk wanneer de wanden en/of plafonds zijn gestuct in jouw nieuwbouw- of bestaande woning. Om aanzetten en baanvorming te voorkomen moet er erg snel gewerkt worden. Daarom werken we bij Behangwerk met een airless verfspuit. Hiermee spuiten wij vernevelde latex op jouw gestucte plafond of muren. Wanneer je kiest voor spuitwerk door Behangwerk, krijg je zonder twijfel het gewenste strakke en egale resultaat. Benieuwd naar de kosten? Neem vrijblijvend contact met ons op!