6x verschillende soorten wandafwerking

Iedereen heeft een eigen smaak als het aankomt op interieur. Dit geldt voor de keuzes van meubels en accessoires, maar zeker ook voor de wandafwerking. Een van de meest effectieve manieren om een unieke uitstraling aan je interieur te geven, is door de wanden van je huis op de juiste manier af te werken. Het kiezen van een materiaal voor de wandafwerking kan de sfeer in jouw woning volledig transformeren. Ga je voor klassiek en elegant of toch liever voor modern en gedurfd? In dit blog delen we meer over de verschillende soorten wandafwerking en ontdek je welk materiaal het meest geschikt is voor jou!

Wat is wandafwerking?

Voordat we de verschillende soorten wandafwerking met je delen, is het goed om het te hebben over wat wandafwerking nu precies is. Onder wandafwerking verstaan we alles wat de uitstraling en afwerking van jouw wanden betreft. Zeker wanneer je verhuist naar een nieuwbouwwoning zullen de wanden nog kaal zijn. Een wandafwerking is dan zeker gewenst. Een wandafwerking maakt van jouw huis een thuis, en helpt je nieuwe interieur naar een hoger niveau te tillen. Onmisbaar dus!

Welke soorten wandafwerking zijn er?

Een mooie wandafwerking is cruciaal voor de uitstraling van jouw woning. Maar net als bij zoveel keuzes die je moet maken bij een verhuizing, is er in de wandafwerking een hoop te kiezen. Hieronder nemen we de verschillende soorten wandafwerking met je door.

1. Kwalitatieve wandafwerking met renovlies behang

Onze absolute favoriet als het gaat om wandafwerking van hoge kwaliteit is renovlies behang. Dit is een soort behangpapier, maar sterker dan regulier behang. Het geeft de uitstraling van professioneel stucwerk, maar dan met een interessanter prijskaartje. Bovendien is renovlies erg sterk en beschermt en verstevigt het de wanden waardoor scheuren en naden met de tijd geen kans krijgen. Houd je van een kleurtje? Dan schilder je eenvoudig jouw favoriete kleur over het renovlies behang heen!

2. Vakkundig behangwerk in een mooi motief

Wil je de wanden in je woonkamer of slaapkamer voorzien van een prachtig behang in een mooi motief? Goede keuze! Behang kun je kiezen in iedere gewenste kleur en motief. Hierdoor geef je jouw interieur karakter. Maak van jouw wanden echte eyecatchers door te kiezen voor vakkundig behangwerk tot in de kleinste details.

3. Een tijdloze uitstraling met pleisterwerk

Pleisterwerk, beter bekend als stucwerk, is de meest traditionele vorm van wandafwerking. Stuccen is nog steeds enorm populair vanwege de tijdloze uitstraling die het geeft aan een woning. Het geeft de mogelijkheid om gladde en naadloze oppervlakken te creëren die met name voor moderne interieurs erg geschikt is. Ga je voor glad of gestructureerd stucwerk of kies je toch voor een korrelige afwerking? Met stucwerk kan het allemaal! Let er wel op dat door de werking van muren in de loop der jaren naden en scheuren kunnen ontstaan. Dit komt doordat stucwerk niet de meest stevige vorm van wandafwerking is.

4. Interessante patronen en texturen met tegels

Een opvallende soort wandafwerking: tegels! Ja, we horen je denken: ‘Tegels zijn toch voor in de badkamer of in de keuken?’ Dat klopt! Maar tegels kunnen daarnaast ook een unieke wandafwerking creëren in andere ruimtes van je huis. Met keramische of mozaïektegels kun je interessante patronen en texturen toevoegen aan de wanden in jouw woning. Ze zijn duurzaam, makkelijk schoon te maken en kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt. Vooral in moderne en eigentijdse interieurs zijn tegels een populaire keuze.

5. Natuurlijke materialen voor een gezellige sfeer

Het is een gewaagde keuze, maar ook erg leuk: natuurlijke materialen als wandafwerking. Het geeft een organische en warme uitstraling door de natuur naar binnen te brengen in de vorm van houten lambrisering. Hiermee voeg je een vleugje elegantie en textuur toe. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een rustieke en robuuste uitstraling door te kiezen voor een stone look.

Laat je wanden afwerken door Behangwerk

De keuze van wandafwerking bepaalt voor een groot deel de gewenste sfeer in je interieur. Je kunt kiezen voor schilderen, behangen, tegels, natuurlijke materialen of stucwerk. Iedere optie kent zijn eigen voordelen en mogelijkheden. Bij Behangwerk zijn we specialist in behangen met renovlies behang. Maar ook voor advies over wandafwerking met andere materialen ben je bij ons aan het juiste adres. Wil je graag meer weten over een van onze diensten of ben je benieuwd naar de mogelijkheden in jouw woning? Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan!